Zupa gulaszowa - węgierska potrawa narodowa
Wypróbuj dumę węgierskiej gastronomii
Zupa gulaszowa (węg. Gulyásleves) została nazwana na cześć osoby, która strzegła „guly”, stada bydła. Pasterz był określany jako „Gulyás” od X do XIII wieku. Jednak samo danie zostało wynalezione dopiero znacznie później. Pasterze lubili przygotowywać wołowinę w metalowych garnkach na świeżym powietrzu. W XIX wieku zupa gulaszowa podbiła nie tylko kuchnię mieszczańską, ale i arystokratyczną.
Głównymi składnikami zupy, która stała się węgierskim daniem narodowym, są papryka, ziemniaki, marchew, kminek i wołowina. W dzisiejszych czasach jednak zamiast wołowiny można użyć prawie każdego rodzaju mięsa - na przykład mięsa owczego, wieprzowego czy drobiowego.
Ale teraz do przygotowań! Pokażemy Ci tradycyjny przepis na węgierską zupę gulaszową.
Lista składników:
- 600 g golonki wołowej
- 400 gramów ziemniaków
- 300 gramów czerwonej cebuli
- 2 duże marchewki
- 1 duża rzepa
- 1 papryka
- 1 mała laska selera
- 1 mały pomidor
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka soli
- 1,5 łyżki papryki (z czego połowa może być chilli, w zależności od preferencji)
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka kminku mielonego
- 2 liście laurowe
- ½ pęczka pietruszki
- 5 listków selera
- 2 łyżki tłuszczu lub oleju
- 2,5 litra wody
W tym przepisie zupa gulaszowa podawana jest z węgierskim kluseczkiem. Są to tak zwane „Csipetke”.
Do przygotowania makaronu potrzeba:
- 80 g mąki wybornej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
Gdy masz już niezbędne składniki, możesz zacząć przygotowywać. Należy pamiętać, że czas gotowania może się różnić w zależności od rodzaju mięsa. Na przykład drób wymaga mniej czasu gotowania.
Przygotowanie zupy gulaszowej:
- Mięso opłucz, osusz, pokrój w 2 cm kostkę i na razie odstaw.
- Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na rozgrzanym tłuszczu.
- Do cebuli dodaj posiekaną paprykę i zalej 150 ml wody. Gotuj, aż nie będzie więcej tłuszczu.
- Teraz dodaj wołowinę i smaż, aż będzie biała.
- Dopraw solą i pieprzem, posyp kminkiem i dodaj zmiażdżony czosnek, pokrojony w kostkę pomidor, całą, obraną ze skóry paprykę i liście laurowe. Przykryj garnek pokrywką i gotuj we własnym soku przez 90 minut. Uwaga: jeśli chcesz wybrać bardziej pikantną wersję, ostre papryczki chili pojawią się później w zupie!
- W międzyczasie możesz przygotować makaron, dobrze ugniatając składniki i odrywając małe kawałki. Możesz później zostawić to w gotowej zupie na około 10 minut. Gdy makaron wypłynie na powierzchnię, jest gotowy.
- Teraz pokrój w kostkę marchew, buraki, seler i ziemniaki i dodaj je do zupy z posiekaną natką pietruszki i listkami selera i dodaj 2 - 2,5 litra wody. Przykryj i gotuj przez 50 minut.
- Zupa jest prawie gotowa. Teraz możesz dodać chilli i gotować przez kolejne 10 minut. Smacznego!
Tym razem przepis pochodzi od Gábor, naszej koleżanki z zespołu tłumaczy pochodzącej z Węgier. Miłego gotowania.
Odpowiadające produkty
- 5.0 (7)
Sonnentor Czarny pieprz, cały, 55 g
-14%- "Bardzo dobry" w teście ÖKO
- Łagodne pieprzne nuty w zapachu
- Intensywna ostrość w smaku
12,93 zł 14,99 zł (235,09 zł / kg)Dostawa do 8 lipca
- 19,22 zł 21,99 zł (384,40 zł / kg)
Dostawa do 8 lipca
- 5.0 (4)
Stöber Mühle Mąka pszenna 480 gładka, 5 kg
-11%- Uniwersalne zastosowanie
- Wykonane z austriackiego zboża
- Produkt całkowicie naturalny
41,63 zł 46,99 zł (8,33 zł / kg)Dostawa do 15 lipca
- 4.5 (4)
Cosmoveda Organiczny mielony kminek rzymski, 25 g
-12%- Kulinarna i lecznicza roślina
- Z kontrolowanych upraw ekologicznych
14,89 zł 16,99 zł (595,60 zł / kg)Dostawa do 8 lipca
Nowe artykułu na blogu:
-
Polska: Darmowa wysyłka standardowa od 229,00 zł
-
Darmowa
wysyłka zwrotna -
24 h Wysyłka
Więcej niż 11.650 art.