Ennstal Milch Styryjski ser Ennstaler, 230g

Kulinarny symbol regionu Schladming-Dachstein

52,00 zł

(226,09 zł / kg, włącznie z kwotą VAT 8% - plus koszty dostawy)

Zawartość: 230g

Dostawa do wtorek, 9 kwietnia, jeśli zamówienie zostanie złożone do wtorek do 23:59 godz..

Dostępny

Aby zagwarantować absolutną świeżość i najwyższą jakość, ten produkt może zostać wysłany wyłącznie w specjalnym opakowaniu izotermicznym. Za opakowanie izotermiczne zostaje naliczona dodatkowa opłata wynosząca 21,50 zł.
Dalsze informacje o dostawie schłodzonych produktów

Dodatkowe opłaty manipulacyjne za ten artykuł do Polska: 21,50 zł.
Więcej informacji na temat wysyłki i dostawy

Właściwości i zalety

  • Tylko 0,5% tłuszczu
  • Ze styryjskiego regionu Ennstal
  • Według tradycyjnej receptury
  • Pikantny

Nr art.: EM-7358, Zawartość: 230 g, EAN: 9004380035806

Opis

Styryjski ser Ennstaler to pikantny ser z kwaśnego mleka.

Ten specjał wytwarzany jest według tradycyjnej receptury w mleczarni w Gröbming: kwaśne odtłuszczone mleko gotuje się w dużych miedzianych kotłach, powstały twaróg odtłuszcza się tkaniami z lnu i wyciska serwatkę. Następnie ser jest solony, przyprawiany pieprzem i wciskany do formy. Dojrzewa po 4 tygodniach.

Ponieważ styryjski ser Ennstaler jest serem kruchym, można go bardzo łatwo zamrozić – konsystencja się nie zmienia. Jeśli ser w opakowaniu ma lekko wilgotną konsystencję, po zamrożeniu/rozmrożeniu może się zlepiać, po czym można go ponownie łatwo rozkruszyć.

Kolor:
Do produkcji naszych styryjskich serów używa się kultur grzybów, które dają różnorodny wygląd (kolorowy) w produkcie.

Smak:
Tradycyjne sery wyrabiane ręcznie dają różne suche masy, dlatego ser może wykazywać różnice w wyglądzie, konsystencji, zapachu i smaku. Ser styryjski, który jest raczej wytrawny i lekki, ma nieco łagodniejszy smak i jest mniej pikantny. Oznacza to, że ma mniej smaku grzybowego. Ser styryjski o lekko wilgotnej konsystencji jest ciemniejszy, ma bardziej pikantny smak i bardziej szlachetny smak grzybowy. Oryginalny ser styryjski z naszego regionu Ennstal również wykazuje inną dojrzałość optyczną.

Zupy, pasty, kluski lub zamiast parmezanu - styryjski ser Ennstaler można stosować na wiele sposobów i wzbogacić każdą kuchnię!

Oto kilka pomysłów na pyszne przepisy ze styryjskim serem Ennstaler:

Poniższe pomysły na przepisy pokazują, jak wszechstronnie można używać stryjskiego sera Ennstaler. Pyszne kreacje sięgają od past, pożywną zupę serową i smaczny sznycel ze styryjskim serem. Życzymy wszelkich sukcesów!

Przy okazji: nasz styryjski ser Ennstaler to także doskonała alternatywa dla parmezanu do wielu potraw. Wypróbuj!

Styryjskie kluski Ennstaler

Składniki:
250 g mąki gruboziarnistej
2 jajka
1/8 l wody
1/2 łyżeczki soli
3 - 4 łyżki masła
1 duża cebula
200 g styryjskiego sera

Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z solą, jajkami i wodą. Ubić drewnianą łyżką na twarde ciasto. Pozostawić na ok. 10 minut. Za pomocą małej łyżki zeskrobywać ciasto z wilgotnej deski do krojenia i dodawać do wrzącej osolonej wody - ponownie zagotować. Opłukać kluski pod zimną wodą. Patelnię rozgrzać z masłem, lekko podsmażyć cebulę. Dodać ser, sól, pieprz i smażyć, aż ser nabierze średnio brązowego koloru. Dodać kluski i smażyć ok. 3-4 minuty i mieszać.

Wskazówka:
Do tego podać świeżo nalane piwo i sałatę ze styryjskim olejem z pestek dyni.

Podpłomyki ze styryjskim serem Ennstaler

Składniki:
375 g mąki pszennej jasnej
125 g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 opakowanie suchych drożdży
25 g "mieszanki 8 ziół"
1/4 l wody
1 łyżka kminku
4 - 5 łyżek sera styryjskiego

Przygotowanie:
Mąkę pszenną z wodą i suchymi drożdżami wyrobić na ciasto i ubić drewnianą łyżką, aż zacznie bulgotać. Dodać ser, kminek i zioła. Odstawić ciasto do czasu, aż podwoi swoją objętość - ponownie ubić. Następnie na posypanej mąką powierzchni rozwałkować ciasto na grubość 0,5 - 1 cm i wyciąć okrągłe podpłomyki o średnicy ok. 5 - 8 cm. Odstawić na chwilę do wyrośnięcia i pędzelkiem posmarować powierzchnię wodą. W rozgrzanym piekarniku do 200°C przez ok. 10 minut.

Zupa ziemniaczana z serem styryjskim, kremowa

Składniki:
500 g ziemniaków (obranych)
170 g boczku wędzonego
100 g sera styryjskiego
1 średnia cebula
100 g porów
80 g masła
1 litr bulionu wołowego
białe wino
1 łyżeczka kminku
1/2 łyżeczki majeranku
250 ml kwaśnej śmietany
250 ml bitej śmietany
sól, pieprz, cukier
3 ząbki czosnku, zioła ogrodowe
trochę soku z cytryny

Przygotowanie:
Boczek podsmażyć i odstawić. Roztopić masło i usmażyć 200 g pokrojonych ziemniaków z cebulą. Dodać zupę i trochę białego wina, zagotować. Dodać kwaśną śmietanę, bitą śmietanę i ser, zmiksować blenderem ręcznym. Dodać zioła, przyprawy, boczek i resztę drobno pokrojonych w kostkę ziemniaków i gotować przez ok. 15 minut. Następnie dodać drobno posiekany por i podawać na gorąco.

Ziołowa pasta migdałowa z serem styryjskim

Składniki:
100 g migdałów (prażonych)
100 g sera styryjskiego
100 g kwaśnej śmietany
10 g masła
10 g szczypiorku (lub pietruszki, rzeżuchy)
sól, pieprz

Przygotowanie:
Migdały uprażyć i drobno posiekać lub zetrzeć w robocie kuchennym, wymieszać z serem i pozostałymi składnikami. Pod koniec dobrze wymieszać.

Wskazówka:
Dobrze komponuje się z białym lub razowym chlebem tostowym.

Sznycel ze styryjskim serem Ennstaler

Składniki:
20 g masła
2 żółtka
1 duża cebula posiekana
1 pęczek posiekanej pietruszki
200 g posiekanych borowików
100 g startego sera styryjskiego
sól, pieprz, 8 listków szałwii
8 małych sznycli cielęcy
4 łyżki oleju
200 ml białego wina
przyprawa paprykowa

Przygotowanie:
Nadzienie: cebulę podsmażyć na maśle do zeszklenia, dodać pietruszkę i pieczarki, dusić przez 5 minut i ostudzić. Wymieszać ser i żółtkami, przyprawić. Na połowę sznycla nałożyć nadzienie, na każdą położyć liść szałwii, zagiąć pozostałą połówkę sznycla i połączyć wykałaczkami. Przyprawić sznycel z zewnątrz i smażyć z obu stron na gorącym oleju. Zmniejszyć ogień, stopniowo dodać wina i smażyć ok. 15 minut.

Pierogi szpinakowe z serem styryjskim

Składniki:

500 g mąki gruboziarnistej
3 jajka
60 ml wody
3 łyżki oleju
300 g liści szpinaku
60 g cebuli
50 g masła
150 g twarogu
100 g sera styryjskiego
trochę szczypiorku
150 g gotowanych ziemniaków
1 szczypta soli
1 szczypta pieprzu
60 g masła
30 g sera styryjskiego

Przygotowanie:
Z mąki, jajek i wody wyrobić ciasto, dobrze zagnieść. Przykryć i odstawić na 30 minut. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na maśle, dodać drobno posiekany szpinak, podsmażyć przez 3 minuty i ostudzić. Dodać ser twarogowy, ser styryjski, obrane, gniecione ziemniaki i szczypiorek. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dobrze wymieszać. Ciasto rozwałkować, wyciąć placki za pomocą okrągłej foremki (ok. 6 cm), na środek położyć trochę nadzienia. Posmarować brzegi wodą, złóż połowę ciasta w półksiężyce. Brzegi ciasta dobrze docisnąć widelcem i dać na ok. 8 minut do wrzącej, osolonej wody. Wyjąć łyżką cedzakową. Podawać z serem styryjskim i lekko przyrumienionym masłem oraz zieloną sałatą.

Marki: Ennstal Milch
Pochodzenie: Austria
Składniki
  • odtłuszczone mleko
  • sól
  • pieprz
  • kultury serów
Wartość odżywcza
Wartość odżywcza na 100 g
zawartość energetyczna950 / 227 kj / kcal
tłuszcz0,5 g
  w tym tłuszcze nasycone0,4 g
węglowodany0,5 g
  w tym cukier0 g
białko55 g
sól5 g

Recenzje naszych klientów

1 ocena klienta po polski dla Styryjski ser Ennstaler

8 recenzji klienta w innym języku

4,3 z 5 gwiazdek
5 gwiazdek
9 (69%)
4 gwiazdki
2 (15%)
3 gwiazdki
0 (0%)
2 gwiazdki
1 (7%)
1 gwiazdka
1 (7%)

13 ocen
1 Opinie o produkcie, język: polski
8 recenzji klienta w innym języku

Podobne produkty:

  • placeholder
  • placeholder
  • placeholder
  • placeholder

Klienci, którzy nabyli "Styryjski ser Ennstaler", zakupili także:

  • placeholder
  • placeholder
  • placeholder
  • placeholder