Przepis na: włoski, niebieski chleb

Przepis na: włoski, niebieski chleb

Każdy, kto lubi pracę w ogródku wie jakie piękne kwiaty mają rośliny strączkowe. Dotyczy to również klitrorii ternateńskiej (Clitoria ternatea). Jej kwiaty mają piękny, niebieski kolor z białymi niuansami, dzięki czemu często używana jest jako roślina ozdobna. Pochodzi ona ze wschodniej Indonezji, gdzie nazywana jest również „Bunga telang“. Kwiaty tej rośliny tyczkowej są jadalne i mają wszechstronne zastosowanie w kuchni.

Klasycznym zastosowaniem dla tych niebieskich kwiatów jest niebieska herbata "Butterfly Pea Tea", która jest uwielbiana przede wszystkim w Indiach i Tajlandii. Smak tego niebieskiego naparu jest raczej neutralny z subtelną, słodkawą nutą. Ma on wyrazisty, niebieski kolor - im dłużej herbata jest parzona, tym kolor jest intensywniejszy. Szczególna cecha tej herbaty: gdy dodasz do niej coś kwaśnego, na przykład sok z cytryny, jej kolor zmieni się natychmiast na fioletowy albo różowy, w zależności od intensywności niebieskiego koloru na początku.

Dzięki swojej niebieskiej barwie roślinę tę można używać jako naturalny barwnik wielu potraw. Podajemy kilka przykładów na niebieskie pomysły:

  • Niebieska kawa z mlekiem: 15 g kwiatów namoczyć w litrze gorącego mleka na około 30 minut.
  • Niebieski likier do koktajli: kwiaty namoczyć przez około 30 minut w alkoholu (wódce lub w białym rumie).
  • Niebieski ryż: znajduje on zastosowanie głównie w kuchni tajlandzkiej - biały ryż ugotować w naparze z kwiatów tego niebieskiego groszku.
  • Kremy do ciast lub lukier: Klitoria ternateńska może zabarwić naprawdę wiele potraw: lukier, kremy do ciast, sernik, budyń i wiele innych.
  • Desery i pieczywo: niebieską herbatę możesz wykorzystać również do upieczenia chleba, lub innych deserów, ciast i wypieków.

Pokażemy Ci, jak w łatwy sposób sam upieczesz niebieski chleb. Przepis pochodzi od naszej włoskiej koleżanki z Teamu Translate - Paoli.

Aby upiec niebieski chleb, możesz wykorzystać dowolny przepis (z suszonymi albo świeżymi drożdżami, z mlekiem lub bez) i zrobić go własnoręcznie lub w maszynie do chleba. Jeśli Twój chleb ma być cały niebieski, zastąp ilość wody potrzebnej do przepisu, tą samą ilością niebieskiego naparu. Aby kolor był intensywny, zaleca się dłuższe trzymanie kwiatów w naparze - podczas pieczenia kolor trochę wyblaknie.

Składniki potrzebne na chleb w formie 25 x 10 x 10 cm:

  • 500 g mąki = 250 g na jedną połowę ciasta i 250 g na drugą
  • 200 g wody = 100 g wody na jasne ciasto i 100 g niebieskiego naparu
  • 50 g mleka = po 25 na każdy kawałek ciasta
  • 50 g oleju kukurydzianego (lub innego oleju roślinnego) = po 25 g na każde ciasto
  • ½ kostki drożdży = ¼ kostki do każdego ciasta
  • 14 g soli = po 7 g na każde ciasto
  • Szczypta cukru

Tak przygotujesz ciasto:

  1. Wodę i mleko wymieszać i rozpuścić w tym drożdże ze szczyptą cukru. Najlepsza temperatura dla mieszanki wody i mleka to 37°C. Po dodaniu drożdży mieszankę odstawić na około 5 minut.
  2. Dodać olej, a następnie uprzednio wymieszaną z solą mąkę - całość wymieszać na stolnicy. Całość możesz zrobić w robocie kuchennym.
  3. Aby zrobić niebieskie ciasto, potrzebujesz wykonać to samo, tylko zamiast wody użyj niebieskiego naparu.
  4. Dwa ciasta (białe i niebieskie) włożyć do dwóch misek, przykryć folią spożywczą lub ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około półtora godziny do wyrośnięcia.
  5. Ciasto rozwałkować na grubość 2 cm. Położyć niebieskie ciasto na białe i zwinąć. Całość przełożyć do natłuszczonej formy do pieczenia i odstawić na półtorej godziny.
  6. Włożyć do uprzednio nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 °C przez około 30 minut.
  7. Przed wyciągnięciem chleba z formy należy go ostudzić, a następnie całkowicie wystudzić na kratce.
  8. Kiedy pokroisz chleb, zobaczysz naprzemienne kolory biały i niebieski na każdej kromce.

Smacznego!

Dziękujemy naszej koleżance Paoli za napisanie tego artykułu i podanie nam tego przepisu.