Witamy w świecie kawy!

wtorek, 11 września 2018

Witamy w świecie kawy!

Wszystko, co zawsze chciałeś wiedzieć o kawie

Kozioł był winien - jak to się wszystko zaczęło

Dziś uważa się, że początki kawy sięgają IX wieku. Według legendy, etiopski pasterz zaobserwował, że ich kozy były szczególnie porywcze i żywe po zjedzeniu czerwonych owoców pewnego krzewu. Nie trwało długo, zanim hodowcy kóz spróbowali tych owoców. Jednak, ponieważ nie podobał im się gorzki smak, zawiedzieni rzucali owoce w ogień, który wkrótce rozsiewał cudowny zapach. Tak więc pasterze zaczęli pieczeć ziarna kawy i zaparzać z nich pyszny napój - i to było narodziny kawy.

Napój krąży po całym świecie

Z Etiopii najpierw rozprzestrzeniła się kawa, zwłaszcza na Bliskim Wschodzie. Na Półwyspie Arabskim i na Bliskim Wschodzie kawa lub, co jest jeszcze lepsze, قهوة Gahwa - arabskie słowo, od którego pochodzi nasze słowo kawa - szybko stała się bardzo popularna.

W XVI wieku kawa w końcu dotarła do Europy. Wbrew powszechnej opinii to nie oblężenie Wiednia było decydujące dla rozprzestrzeniania się kawy w Europie. Europejscy naukowcy wcześniej przynieśli drink z podróży do krajów Bliskiego Wschodu.

W tym czasie kawa była zarezerwowana głównie dla arystokracji i wyższej burżuazji. W połowie XVII wieku pierwsze kawiarnie były już we Francji, Włoszech i Anglii. Biedniejsi mieszkańcy często uciekali się do alternatywnych kawy, takich jak cykoria czy kawa słodowa, które w wielu przypadkach są obecnie zapomniane, ale dziś cieszą się coraz większą popularnością. Prawdziwa kawa pozostała czymś specjalnym przez długi czas i często była pijana w niedziele i na specjalne okazje.

Tak rośnie kawa

Pierwotnie rośliny kawy rosły wyłącznie w Arabii i Afryce. Ze względów ekonomicznych Francuzi i Holendrzy zaczęli uprawiać rośliny kawowe w swoich koloniach zamorskich. Portugalczycy ostatecznie przenieśli chodowlę do Brazylii. W Ameryce Południowej rośliny kawy rozprzestrzeniały się równocześnie z koloniami europejskimi. Jest to szczególnie mroczny rozdział w historii kawy, ponieważ afrykańscy niewolnicy pracowali na karaibskich i latynoamerykańskich plantacjach w najgorszych warunkach.

Istnieją różne rodzaje kawy. Najważniejsze z nich to Arabica i Robusta, które charakteryzują się odmiennymi cechami.

  • Arabica : Ta odmiana uważana jest za najwyższą jakość. Dominuje handel światowy z udziałem około 60 procent. Ponieważ rośnie głównie na wyżynach Brazylii, Kolumbii i Kenii, nosi również epitet góralskiej kawy. Kawa z niej warzona jest kwaśna i nie gorzkawa z delikatnymi owocowymi nutami.

  • Robusta : Ta odmiana kawy rośnie w regionach o wysokości do 600 metrów i jest bardziej odporna i wydajna niż Arabica. Ich smak charakteryzuje się mniejszą kwasowością i silniejszą goryczką. Fasolki Robusta nadaje kawie pełne ciało.

Kawa jest dziś jednym z najważniejszych produktów handlowych dla krajów rozwijających się. Około 25 milionów ludzi na całym świecie pracuje przy uprawie, przetwarzaniu i sprzedaży kawy. Brazylia jest największym na świecie producentem kawy. Na kolejnych miejscach są Wietnam i Kolumbia. Fair Trade w produkcji kawy staje się coraz ważniejsze. Tutaj znacznie większa część ceny sprzedaży osiągnięta w kraju uprawy pozostaje w rękach plantatorów kawy i rolników.

Interesujące o kawie

Czy wiesz, że ...

... słynny francuski pisarz Honoré de Balzac rzekomo pił 50 filiżanek kawy dziennie?

... Johann Wolfgang von Goethe zainicjował odkrycie kofeiny w kawie?

... szwedzki król Gustaw III zlecił przeprowadzenie eksperymentu, aby udowodnić, że kawa jest szkodliwa? Ale nie martw się: probant picia kawy przeżył nie tylko eksperyment, ale także króla.

... Johann Sebastian Bach napisał kantantę o kawie?

... słowo mokka sięga nazwy miasta portowego Jemenu al-Mukha?

... fusy z kawy są doskonałym nawozem ogrodniczym ze względu na wysoką zawartość organicznie związanego azotu?

... kawa jest szczególnie bogata w przeciwutleniacze?

Kawa ma to coś nie tylko sama w sobie, ale także porusza umysł - i to pod każdym względem.