Wanilia - Królowa przypraw

poniedziałek, 19 września 2016

Wanilia - Królowa przypraw

Wanilia jest jedną z najdroższych przypraw na świecie, a także jedną z najbardziej smacznych. Tutaj znajdziesz wszystko, co trzeba wiedzieć o tej aromatycznej roślinie.

Wanilia jest wszechstronną i intensywną w smaku przyprawą. W dzisiejszym przemyśle spożywczym jest jego integralną częścią.

Czym jest wanilia?

Wanilia jest pnączem należącym do gatunku orchidei. Może nawet osiągnąć dziesięć metrów długości. Z gatunku wanili istnieje ponad 100 rodzai, ale tylko kilka odmian jest interesujących dla produkcji przypraw.

Z jasnożółtych kwiatów rozwijają się u około pięcioletnich roślin wydłużone kapsułki owocowe, które są zwykle określane jako laski wanilii, co jest w botanice nieprawidłowe. Te kapsułki spowodowały, że roślina nazywana jest "królową przypraw". Roślina pochodzi z Ameryki Środkowej i Karaibów. Dzisiaj jest również uprawiana w Afryce i Azji Południowo-Wschodniej.

Historia wanili

Już starożytni Aztekowie znali wanilię. W tamtych czasach była uzywana jako przyprawa i jako dar dla władcy. Przede wszystkim przyprawiano nią kakao.

Po podboju przez Europejczyków minęły dziesięciolecia zanim wanilia była używana w Europie. Kupić mogli ją tylko bogaci, ponieważ była niesamowicie droga.

Miało to też do czynienia z monopolem waniliowym, który był ściśle strzeżony przez Hiszpanię. Za nielegalny wywóz wanilii groziła kara śmierci. Dopiero, gdy Meksyk uzyskał niepodległość w 1810 roku, zaczęto uprawiać rośliny w innych częściach świata. Tam jednak zapylanie musiało być wykonywane ręcznie, ponieważ brakowało naturalnych zapylaczy jak np. kolibrów.

Uprawa

Dziś rośliny wanilii rosną na plantacjach na tyczkach. Laski osiągają do 30 cm długości i są zbierna krótko przed dojrzaniem. W tym czasie sa jeszcze żółto-zielone. Po zebraniu dochodzi do przebarwienia na czarno-brązowy podczas skomplikowanego procesu. W tym celu laski poddaje się obróbce w gorącej wodzie lub pod parą wodną, ​​a następnie przechowywuje się je w szczelnie zamkniętych pojemnikach, gdzie powoli, w okresie 4 tygodni, fermentują.

Podczas tego procesu wczesne stadia przetwarza się na wanilinę. Końcowy produkt to czarno-brązowe skórzano podobne laski wanilii, które mają niepowtarzalny smak.

Ze względu na bardzo złożony proces produkcyjny oraz ręczne zapylenie wanilia zalicza się do najdroższych przypraw świata. Cena podlega często silnym wahaniom.

Stosowanie

Wanilia jest obok cynamonu najczęściej używaną przyprawą do dań słodkich. Dzięki niej możesz przyprawić kakao, czekoladę, desery, wypieki, i lody. Wanilię można znaleźć nawet w kiełbasach, a dzięki jej niesamowitej łagodności nadaje się również doskonale do ryb i białego mięsa. Ze względu na to uniwersalność ma duże znaczenie dla przemysłu spożywczego.

Nie uprawia się tyle wanilii, by zaspokoić popyt na nią na całym świecie. Duża ilość waniliny jest produkowana dzisiaj sztucznie z tanich odpadów drewna, powstających w przemyśle papierniczym. Wytwarzana syntetycznie wanilina nie może konkurować z prawdziwą wanilią, ponieważ roślina zawiera o wiele więcej innych substancji aromatycznych.

Nawiasem mówiąc: wanilia uważana jest za poprawiacz humoru, poprawia nastrój, a nawet pomaga w stanach zmęczenia i niepokoju. Spróbuj!

Kup najlepszą wanilię w Piccantino