Których przypraw naprawdę potrzebuję?

Istnieje mnóstwo przypraw. Można łatwo stracić rozeznanie. Często można zadać sobie pytanie: „Których przepraw naprawdę potrzebuję?” To oczywiście zawsze zależy od gustu i preferencji kulinarnych. Niemniej jednak istnieje kilka przypraw, których nie powinno zabraknąć w żadnej kuchni.

Niektóre przyprawy są w rzeczywistości bardziej wszechstronne niż inne. Są bardziej praktyczne, ponieważ pasują do niemal każdej potrawy i ułatwiają nam gotowanie.

Które przyprawy idealnie pasują do naszych potraw i są wszechstronne - oto nasza lista.

  1. pieprz
  2. chili
  3. papryka
  4. gałka muszkatołowa
  5. kolendra
  6. kminek
  7. kardamon
  8. liście laurowe
  9. cynamon

A teraz powiemy ci, dlaczego te przyprawy powinny znajdować się w każdej kuchni:

Dla ostrości:

  • Pieprz - absolutny klasyk wśród przypraw. Dawniej pieprz była droższy niż złoto i to nie bez powodu. Pasuje praktycznie do każdej pikantnej potrawy i nadaje, w zależności od odmiany, trochę ostrości.
  • Chili - obecnie ta przyprawa jest bardzo modna. Im więcej się tym interesujesz, tym szybciej zdajesz sobie sprawę, że chilli oprócz ostrości ma również nieporównywalny i w zależności od odmiany różny aromat. Chili harmonizuje z większością innych przypraw.

Dla większej różnorodności:

  • Papryka - nieostry brat chili, który ma owocowy aromat. Papryka w proszku jest uniwersalna i nadaje się do dań mięsnych, zup, sosów, ryb itd.
  • Gałka muszkatołowa - nadaje potrawom lekko orzechowego aromatu. Ale uwaga: trzeba ją bardzo uważnie dozować. Najlepiej pasuje do warzyw i dań ziemniaczanych. Gałka muszkatołowa harmonizuje doskonale z zielem angielskim i koprem.
  • Kolendra i kminek - w Europie Środkowej te przyprawy są indywidualnie nieco mniej popularne, ale są podstawą wielu mieszanek przyprawowych, takich jak curry. Powód dla którego te dwie przyprawy umieszczamy razem jest prosty: doskonale harmonizują ze sobą, ale oczywiście osobno są także smaczne. Kolendra pobudza każde danie ze swoim lekkim aromatem, kminek zapewnia głębię naszych potraw, nawet w małych ilości.
  • Kardamon - trzecia najdroższa przyprawa na świecie udoskonala każde danie swoim charakterystycznym smakiem. Ale uważaj: Kardamon jest bardzo intensywny. Wystarczy mała ilość.
  • Liście laurowe - liście laurowe często ulepszają nudne dania. Są idealne do ryżu, ale także pasują do sosów, gulaszu i kapusty.
  • Cynamon - absolutnie obowiązkowe dla deserów. Nic więc dziwnego, że w orientalnej kuchni używa się go do przyprawiania dań mięsnych. Cynamon pasuje również do jagnięciny, curry i moussaka.

Wskazówki jak postępować z przyprawami

  • Przechowuj przyprawy, których rzadko potrzebujesz, zawsze w małych, szczelnych opakowaniach. Ale nawet przy prawidłowym przechowywaniu aromat znika zwykle po około roku.
  • Nie wystwiaj nigdy swoich przypraw na działanie pary wodnej. Nie powinny być przechowywane nad kuchenką.
  • Najlepiej kupuj niezmielone przyprawy. Zmielone szybciej tracą aromat. Ponadto wiele przypraw w pełni rozwija swój aromat tylko wtedy, gdy są świeżo zmielone, zwłaszcza kardamon i gałka muszkatołowa. Dobrą inwestycją jest moździerz i tłuczek.
  • Od tej reguły występują również wyjątki: cynamon i pieprz zmielone tracą mało swojego aromatu, a u chili pozostaje ostrość.