Których przypraw naprawdę potrzebuję?
Istnieje mnóstwo przypraw. Można łatwo stracić rozeznanie. Często można zadać sobie pytanie: „Których przepraw naprawdę potrzebuję?” To oczywiście zawsze zależy od gustu i preferencji kulinarnych. Niemniej jednak istnieje kilka przypraw, których nie powinno zabraknąć w żadnej kuchni.
Niektóre przyprawy są w rzeczywistości bardziej wszechstronne niż inne. Są bardziej praktyczne, ponieważ pasują do niemal każdej potrawy i ułatwiają nam gotowanie.
Które przyprawy idealnie pasują do naszych potraw i są wszechstronne - oto nasza lista.
- pieprz
- chili
- papryka
- gałka muszkatołowa
- kolendra
- kminek
- kardamon
- liście laurowe
- cynamon
A teraz powiemy ci, dlaczego te przyprawy powinny znajdować się w każdej kuchni:
Dla ostrości:
- Pieprz - absolutny klasyk wśród przypraw. Dawniej pieprz była droższy niż złoto i to nie bez powodu. Pasuje praktycznie do każdej pikantnej potrawy i nadaje, w zależności od odmiany, trochę ostrości.
- Chili - obecnie ta przyprawa jest bardzo modna. Im więcej się tym interesujesz, tym szybciej zdajesz sobie sprawę, że chilli oprócz ostrości ma również nieporównywalny i w zależności od odmiany różny aromat. Chili harmonizuje z większością innych przypraw.
Dla większej różnorodności:
- Papryka - nieostry brat chili, który ma owocowy aromat. Papryka w proszku jest uniwersalna i nadaje się do dań mięsnych, zup, sosów, ryb itd.
- Gałka muszkatołowa - nadaje potrawom lekko orzechowego aromatu. Ale uwaga: trzeba ją bardzo uważnie dozować. Najlepiej pasuje do warzyw i dań ziemniaczanych. Gałka muszkatołowa harmonizuje doskonale z zielem angielskim i koprem.
- Kolendra i kminek - w Europie Środkowej te przyprawy są indywidualnie nieco mniej popularne, ale są podstawą wielu mieszanek przyprawowych, takich jak curry. Powód dla którego te dwie przyprawy umieszczamy razem jest prosty: doskonale harmonizują ze sobą, ale oczywiście osobno są także smaczne. Kolendra pobudza każde danie ze swoim lekkim aromatem, kminek zapewnia głębię naszych potraw, nawet w małych ilości.
- Kardamon - trzecia najdroższa przyprawa na świecie udoskonala każde danie swoim charakterystycznym smakiem. Ale uważaj: Kardamon jest bardzo intensywny. Wystarczy mała ilość.
- Liście laurowe - liście laurowe często ulepszają nudne dania. Są idealne do ryżu, ale także pasują do sosów, gulaszu i kapusty.
- Cynamon - absolutnie obowiązkowe dla deserów. Nic więc dziwnego, że w orientalnej kuchni używa się go do przyprawiania dań mięsnych. Cynamon pasuje również do jagnięciny, curry i moussaka.
Wskazówki jak postępować z przyprawami
- Przechowuj przyprawy, których rzadko potrzebujesz, zawsze w małych, szczelnych opakowaniach. Ale nawet przy prawidłowym przechowywaniu aromat znika zwykle po około roku.
- Nie wystwiaj nigdy swoich przypraw na działanie pary wodnej. Nie powinny być przechowywane nad kuchenką.
- Najlepiej kupuj niezmielone przyprawy. Zmielone szybciej tracą aromat. Ponadto wiele przypraw w pełni rozwija swój aromat tylko wtedy, gdy są świeżo zmielone, zwłaszcza kardamon i gałka muszkatołowa. Dobrą inwestycją jest moździerz i tłuczek.
- Od tej reguły występują również wyjątki: cynamon i pieprz zmielone tracą mało swojego aromatu, a u chili pozostaje ostrość.
Odpowiadające produkty
- 5.0 (7)
Sonnentor Czarny pieprz, cały, 55 g
- "Bardzo dobry" w teście ÖKO
- Łagodne pieprzne nuty w zapachu
- Intensywna ostrość w smaku
14,99 zł (272,55 zł / kg)Dostawa do 18 czerwca
- 5.0 (13)
KOTÁNYI Chili Birdseye, 24 g
- Stopień ostrości w skali Scoville` 70000-90000
- Niesamowita ostrość
17,99 zł (749,58 zł / kg)Dostawa do 18 czerwca
- 5.0 (2)
Sonnentor Ostra papryka mielona, 50 g
- Pakowane ręcznie
- Certyfikat Demeter
- Wegańskie i wegetariańskie
13,99 zł (279,80 zł / kg)Dostawa do 18 czerwca
Nowe artykułu na blogu:
Odkryj Piccantino:
-
Polska: Darmowa wysyłka standardowa od 229,00 zł
-
Darmowa
wysyłka zwrotna -
24 h Wysyłka
Więcej niż 11.350 art.