Przepis na polski piernik świąteczny
Piernik to nieodzowny element Świąt Bożego Narodzenia w Polsce.
Ciasto pełne korzennych aromatów, o pysznym, intensywnym smaku gości w prawie każdym polskim domu. Jego przygotowanie jest świąteczną, rodzinną tradycją, którą uwielbiają także najmłodsi. Obok karpia, pierogów i kapusty z grzybami, piernik jest symbolem polskich Świąt Bożego Narodzenia.
Ciasto piernikowe spulchnia się zwykle proszkiem do pieczenia lub sodą oczyszczoną. Do jego wyrobu stosuje się mąkę pszenną lub żytnią; można również obie te mąki zmieszać w proporcji pół na pół. Aby nadać ciastu piernikowemu charakterystyczny smak i zapach, sporządza się je z dodatkiem miodu i przypraw korzennych. Miód naturalny dodaje się po rozpuszczeniu lub lekkim zrumienieniu. Można go zastąpić miodem sztucznym lub cukrem i karmelem. Z przypraw korzennych dodaje się przede wszystkim cynamon i goździki; w mniejszych ilościach można również użyć gałki muszkatołowej oraz imbiru i ziela angielskiego. W sprzedaży są specjalne mielone mieszanki przypraw do pierników. Piernik należy przyrządzać na kilka dni przed spożyciem, gdyż dopiero po pewnym czasie nabiera pulchności. Przechowuje się go najlepiej w chłodnym i suchym miejscu, gdzie może “leżeć” pod przykryciem nawet kilka miesięcy.
Oto przepis na polski piernik świąteczny:
Składniki:
- 35 dag miodu
- 20 dag cukru
- 4 jaja
- 2 łyżki wody
- łyżka masła
- 1 kg mąki
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- łyżeczka mielonego cynamonu
- łyżeczka mielonych goździków
- karmel zrobiony z łyżeczki cukru
- 20 dag grubo posiekanych orzechów włoskich
- 10 dag sparzonych rodzynków
- tłuszcz do formy
Przygotowanie:
- Rozgrzać piekarnik do 160°C.
- Masło utrzeć, aż będzie miało konsystencję śmietany.
- Dodać żółtka utarte z cukrem, mąkę zmieszaną z sodą, roztopiony miód i karmel (łyżeczkę cukru zwilżyć wodą, zrumienić).
- Ciasto wyrobić łyżką, aby nie było grudek.
- Dodać orzechy i rodzynki.
- Wsypać przyprawy i dodać ubitą z białek pianę.
- Ostrożnie, ale starannie wymieszać i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy.
- Wstawić ciasto do piekarnika i piec ok. 50 min.
- Ostrożnie sprawdzać patyczkiem, aby piernik nie opadł.
- Ciasto wyłożyć z formy po całkowitym wystygnięciu.
Przepis na piernik można do woli i wedle uznania przekształcać, dodawać lub pomijać niektóre składniki. Piernik można zrobić bez bakalii, a po wystygnięciu można go przełożyć np. marmoladą.
Daj się ponieść kreatywności i delektuj się polskim piernikiem na Święta!
Wesołych Świąt!
Odpowiadające produkty
- 4.4 (7)
KOTÁNYI Przyprawa korzenna do piernika, 31 g
- Świąteczny aromat
- Dopasowana mieszanka przypraw
13,99 zł (451,29 zł / kg)Dostawa do 26 sierpnia
- 5.0 (4)
Darbo Miód od austriackich pszczelarzy, 500 g
- Lepki i do smarowania
- Najlepsza jakość
- Znane pochodzenie
39,99 zł (79,98 zł / kg)Dostawa do 26 sierpnia
-
KOTÁNYI Soda oczyszczona w proszku, 80 g
- Ma różne możliwości zastosowań
- Do ciast i wypieków płaskich
- Idealny do przyrządzania przetworów
13,99 zł (174,88 zł / kg)Dostawa do 26 sierpnia
- 5.0 (3)
Sapore di Sole Bio rodzynki, 250 g
- Aromatyczne i rozpływające się w ustach
- Bogate w witaminy i minerały
- Do pieczenia, gotowania i podjadania
12,99 zł (51,96 zł / kg)Dostawa do 26 sierpnia
Nowe artykułu na blogu:
-
Polska: Darmowa wysyłka standardowa od 229,00 zł
-
Darmowa
wysyłka zwrotna -
24 h Wysyłka
Więcej niż 11.900 art.